Wat is schuldsanering?

Zit je in een moeilijke periode en moet je door schuldsanering jouw huis verkopen dan kan bagrovastgoed.nl jou daarbij helpen. Het is al een zware periode voor je en zij doen hun best om jou daar zo goed mogelijk bij te helpen. Wil jij weten hoe je aan een schuldsanering komt, lees dan verder!

Wat houd de wet schuldsanering in?

De WSNP staat voor de ‘Wet schuldsanering natuurlijke personen’. Het is een ander woord voor ‘schuldsanering’. De WSNP is een wettelijke regeling voor mensen met ‘problematische schulden’. Dit zijn schulden die voor hen zo hoog zijn, dat ze deze zonder hulp niet binnen drie tot vijf jaar volledig kunnen aflossen. De WSNP duurt ongeveer drie jaar. Wat je verder verdient of ontvangt gaat naar de schuldeiser. Als je bent toegelaten tot de Wsnp, berekent jouw WSNP-bewindvoerder jouw ‘vrij te laten bedrag’. Dat bedrag dat jij wekelijks krijgt is het geld dat jij zelf mag houden. Hiervan moet je de huur, verzekeringspremies, boodschappen en dergelijke betalen. Alles wat je daarboven qua inkomen ontvangt, gaat naar de WSNP-bewindvoerder. Houd jij je aan de regels tijdens de WSNP, dan ontvang je daarna een ‘’schone lei’’. Dat wil zeggen dat je dan schuldenvrij bent.

Hoe werkt schuldsanering?

Aan het begin berekent de schuldhulpverlener het bedrag dat jij maandelijks mag houden. Dit bedrag hangt af van jouw vaste lasten en persoonlijke situatie. Het moet wel over een schuldenlast die daadwerkelijk problematisch is. Dat houdt in dat je nu en in de toekomst niet in staat bent om de schuld af te lossen. Het bedrag van de schuld is dus niet van belang. Er wordt een voorstel gedaan bij de de schuldeisers. Gaan alle schuldeisers ermee akkoord, dan start het schuldhulpverleningstraject. Het gespaarde bedrag wordt door de schuldhulpverlener aan de schuldeiser gegeven.

Hoe lang kan je in de schuldsanering zitten?

De rechter bepaalt de termijn van de schuldsanering. Die termijn is bijna altijd 3 jaar, maar de rechter kan een andere termijn vaststellen. Ook kan de termijn verlengd worden. In de wet is vastgelegd dat de termijn niet meer dan 5 jaar is. Als je in de schuldsanering zit dan krijg je nog niet veel geld. Al jouw geld wordt gebruikt om jouw schuld af te lossen. Je krijgt een gemiddeld bedrag van €50 per week, waar je van moet leven. Ben je al aan het eind van het project dan is er een kans dat dit bedrag verhoogd wordt.