Wat is er zo leuk aan een erker?

Veel mensen willen graag wat meer leefruimte in de woonkamer. Dit kan gecreëerd worden door het aanbouwen van een erker. Door een erker te laten plaatsen, creëer je meer licht, ruimte en sfeer in je woning. In dit artikel gaan we dieper in op wat voor voordelen een erker nog meer met zich mee brengt. Lees dus zeker verder als je benieuwd bent. 

Extra leefruimte

Door een erker wordt je huidige leefruimte uitgebreid met wat extra vierkante meters. Hoe groot een erker is, verschilt bij iedereen. De afmeting van een standaard erker is gemiddeld drie keer één meter. Dit is de maat voor een erker die in Nederland het meeste voorkomt. Wanneer je liever een grotere erker wilt, dan is dat ook mogelijk. Erkers kunnen tot wel zes vierkante meter worden uitgebreid. De kosten van een erker aanbouw verschilt heel erg. Denk er wel bij na dat hoe groter de erker is, hoe meer extra fundering er nodig is voor de aanbouw. Dit is duurder, maar als je het graag wilt, is dit het natuurlijk zeker waard. 

Meer licht in huis

Erkers bestaan voor een groot gedeelte uit glas wat meteen voor veel lichtinval zorgt. Dit ziet er mooi en luxe uit en het maakt heel je huis gelijk licht. Hoe meer lichtinval van buiten je hebt, hoe groter je woning lijkt. Bij een erker komt er licht binnen via verschillende hoeken, waardoor dit effect nog meer versterkt wordt. 

Extra sfeer in de woning

Naast extra licht en ruimte die je creëert, brengt een erker ook veel sfeer in je huis. Door de erker creëer je namelijk echt een gezellig hoekje in je woonkamer, eetkamer of keuken. Je kunt namelijk een bankje of een leuke stoel tegen de raampartij van de erker plaatsen en er een knus hoekje van maken. Buiten dit idee zijn er nog veel meer leuke ideeën voor je erker!

Het ziet er mooi uit

Een erker wordt vaak aangebouwd aan de voorkant van de woning, maar dit kan ook aan de achterkant of zijkant van de woning zijn. Het maakt niet uit aan welke kant van de woning de erker zit, het aanzicht van de woning wordt er bijna altijd door verbeterd. Bij sommige erkers moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. De kans is vaak vrij groot dat je deze vergunning gewoon krijgt.