Wat betekent het om klimaatbewust te leven

Het klimaat is hetgeen wat door de jaren heen best veel schommelt. Dan is het weer warm weer en daarna is het koud weer. Deze klimaatveranderingen zijn ook een heftig onderwerp, ook in de politieke discussies. Het is daarom belangrijk om even op rijtje te zetten wat het betekent om klimaatbewust te leven. De schommelingen is op zich één factor die je kan opvallen aan ons klimaat. In de kern loopt de discussie rondom de opwarming van de aarde vanwege broeikasgassen en CO2. Kijk dus hoeveel je CO2-voetafdruk bedraagt.

Waar het om gaat

Klimaatbewust leven draait allemaal om hoeveel compost je maakt en wat voor afval je scheidt. Reis je met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk. Of je met de auto naar het werk gaat of juist met de benenwagen of fiets. Dit motiveert andere medewerkers ook om de auto thuis te laten want deze zullen dan weinig tot geen uitstoot hebben. Bij uitstoot komen er meer broeikasgassen vrij en door het broeikaseffect wordt de warmte hiervan houdt de aarde deze warmte vast. Van nature doet de aarde dit al met de warmte van de zon en sinds de industriële revolutie is de uitstoot vergroot.

Hoe draag je bij

Allereerst moet je op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen rondom het klimaat. Informatie is natuurlijk de basis. Zolang je in de duister blijft zal je nergens verstand van hebben. Daarom moet je artikelen en nieuwsberichten lezen en informatie vergaren over de discussie die gaande is. Je kan eventueel de streams terugkijken van de Tweede Kamer. Met alleen info ben je al een stuk verder dan meesten. Aanvullend hierop zou je je eigen gebruik omlaag brengen. Dit doe je simpelweg door te bezuinigen op je energierekening en uit te kijken wat voor gadgets je allemaal actief gebruikt.